De afkickkliniek
De afkickkliniek
Maar als het dan zo fout gaat met het alcoholgebruik, dat je niet meer zonder kunt. Dat je alcohol nodig hebt om te kunnen functioneren, om je staande te kunnen houden. Dat alcohol niet meer recreatief gebruikt wordt maar een noodzaak…. Je bent verslaafd. Soms heb je een ander nodig die je dat doet inzien, of er gebeurt iets met je omdat je onder invloed bent, dan heb je hulp nodig. Professionele hulp. Hieronder beschrijf ik iets over de stappen die dan volgen.
Signalen van een verslaving
- Controleverlies
- Meer gebruiken dat je van plan was
- Langer doorgaan dan je van plan was
- In de problemen komen of grenzen overschrijden door gebruik of gedrag
- Veel aan alcohol denken of er veel mee bezig zijn
- Ontwenningsverschijnselen als je niet meer drinkt.
Afkickkliniek ‘’Jellinek, Amsterdam en Hilversum
Behandeling
De behandeling bij verslaving aan zowel alcohol als tabak, hasj of wiet, cocaïne en andere drugs, gokken, gamen en seks gebeurt o.a. in de Jellinek kliniek. Voor bijna alle verslavingen wordt door jongeren en ouderen hier hulp geboden. Er worden verschillende therapieën en behandelingen geboden. De hulp varieert van hulp via internet tot een intensieve dagbehandeling of opname. De behandeling hangt af van de ernst van de verslaving en overige problemen en klachten.
In de Jellinek kliniek word o.a. gewerkt met cognitieve gedragstherapie. Hierbij gaat het om het veranderen van gedrag en manier van denken.
Jongeren van 12 tot 23 jaar met problemen door alcohol, drugs, gokken of gamen kunnen terecht bij Jellinek jeugd. Vaak is er meet een verslaafde jongere meer aan de hand. Er is bijvoorbeeld sprake van ADHD of problemen thuis. Deze problemen worden niet doorverwezen naar andere zorginstellingen. Jellinek neemt zelf alle klachten in het behandelingsplan op. Dit scheelt ouders en jongeren veel tijd en leidt tot een snellere verbetering.
De afkickverschijnselen
Als je een alcoholverslaving hebt en stopt met drinken ontstaan er afkickverschijnselen, ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld iedere dag alcohol drinkt, gaat je hartslag omlaag en kom je in een roes terecht. Bij het stoppen met drinken gaat je hartslag weer omhoog. Het lichaam reageert daarop door afkickverschijnselen te vertonen.
Voorbeelden van afkickverschijnselen zijn:
- Zweten
- Trillen
- Misselijkheid
- Een verhoogde bloeddruk
- Spierkrampen
- Een zeer onrustig gevoel
- Angstig voelen
- Slecht slapen
- Stress
De één heeft meer last van afkickverschijnselen dan de ander. Dit hangt af van de hoeveelheid alcohol die de persoon dronk, de lichamelijk conditie en persoonlijke gevoeligheid.
Na 10 à 15 jaar overmatig alcohol drinken kunnen ernstige afkickverschijnselen optreden zoals een delirium. Hierbij ontstaan:
- Stuipen
- Hallucinaties
- Illusies
- Geheugenverlies
- Desoriëntatie
Best heftig dus, wat iemand moet doormaken om er weer bovenop te komen, om een verslaving te overwinnen. Alleen kun je het vaak niet. Anderen moeten je helpen met dit zware traject. En je zit er je leven lang aan vast. Als je eenmaal verslavingsgevoelig bent, zul je je hier altijd bewust van moeten blijven. Alert zijn op de gevaren, omdat een keer een misstap je weer terug kan brengen naar af. Verslaafd zijn is vaak ook niet een zaak van 1 persoon. Een heel gezin, of anderen die met je begaan zijn hebben hier mee te maken. Dat maakt alles nog dubbel zo zwaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb