Hoe word alcohol gemaakt?

Hoe word alcohol gemaakt?

Als men een alcoholische drank wil produceren met een hoger percentage, dan moet je alcoholhoudende drank distilleren (alle stoffen scheiden). Dat is eenvoudig te doen, omdat alcohol bij verhitting eerder verdampt dan water. Je verhit de alcoholische drank, vangt de verdampte alcohol op en laat deze weer afkoelen. Zo ontstaat er een vloeistof met een hoger alcoholpercentage.

Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Het gisten stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwakalcoholhoudende drank genoemd.Sherry en port zijn versterkte wijnen, dat betekend dat er extra wijnalcohol aan is toegevoegd, hierdoor is het alcoholpercentage ongeveer 14%, en soms boven de 15% alcohol. Gedistilleerde dranken worden gemaakt door gegiste dranken zo te verhitten dat makkelijk verdampende alcohol vrijkomt. Die wordt dan opgevangen en verdikt. Door dit proces een aantal keer te herhalen kunnen er hoge alcoholpercentages worden bereikt. Het alcoholpercentage in sterke drank is meestal rond de 35%

 

1.Alcohol uit vruchtensap en gist

Bij een bepaalde temperatuur en op een goede voedingsbodem van sap (of fijn gedrukte vruchten) vermenigvuldigt de gist zich snel. Bij het maken van alcoholische drank zorgt de producent ervoor dat gist en sap onder de beste omstandigheden (bijvoorbeeld juiste tempratuur) bij elkaar komen. De gist zet de suikers voor de helft om in alcohol en voor de andere helft in koolzuurgas.

 

2.Alcohol uit graan

Alcohol kan ook van graan gemaakt worden. Daarvoor moet het zetmeel in graan eerst omgezet worden in suikers. Bier wordt bijvoorbeeld van gerst gemaakt. Om het zetmeel in gerst om te zetten in suikers, moet men de gerst eerst laten ontkiemen. De gerst wordt daarna in bakken water geweekt en op de juiste temperatuur gebracht. Door het ontkiemen ontstaan enzymen. En het zijn deze enzymen die de zetmeel kunnen omzetten in suikers. De eerste stap is de ontkiemde gerst met de enzymen te laten drogen.

 

3.Mout, wort en gist

De gedroogde gerst heet mout. Aan het mout wordt dan water toegevoegd, waardoor een product ontstaat dat wort heet. Als de wort weer op temperatuur gebracht wordt, gaan de enzymen hun werk doen en zetten zij het zetmeel om in suikers.
Aan de wort wordt vervolgens gist toegevoegd, waarna alcohol en koolzuur ontstaan.

 

4.Sterke drank/gedistilleerd

Als men een alcoholische drank wil produceren met een hoger percentage, dan moet je alcoholhoudende drank distilleren (alle stoffen scheiden). Dat is eenvoudig te doen, omdat alcohol bij verhitting eerder verdampt dan water. Je verhit de alcoholische drank, vangt de verdampte alcohol op en laat deze weer afkoelen. Zo ontstaat er een vloeistof met een hoger alcoholpercentage.

Maak jouw eigen website met JouwWeb