Wat doet alcohol met je?
Wat doet alcohol met je?
Je gaat steeds meer naar alcohol verlangen en zonder alcohol voel je je niet meer prettig.
Alcohol drinken hoeft geen probleem te zijn. Bij beperkt gebruik is het zelfs goed voor hart en bloedvaten.
Als je regelmatig veel alcohol drinkt, kan er gewenning of verslaving optreden. Je kunt lichamelijk verslaafd raken aan alcohol, maar ook geestelijk. Als je dan geen alcohol meer krijgt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Te veel alcohol drinken heeft veel risico’s.
Veel mensen kunnen genieten van een klein beetje alcohol. Zolang je het niet te vaak en niet teveel neemt kan het totaal geen kwaad. Maar hoe kan je alcohol verantwoord gebruiken. Om geen nadelige gevolgen te krijgen voor de gezondheid zijn er een aantal regels waar je je aan kunt houden;
Gezonde volwassen man.
Volwassen mannen, zonder gezondheidsproblemen kunnen 2 à 3 standaard glazen alcohol per dag drinken. Wil je een keer meer drinken dan is het maximum 5 glazen.
Gezonde volwassen vrouw.
Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen en kunnen daardoor minder goed tegen alcohol. Vrouwen kunnen dan ook beter niet meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag drinken. Verder geldt voor vrouwen dat als ze zwanger zijn of dit willen worden, beter geen alcohol kunnen drinken. Geef je borstvoeding dan moet je minimaal drie uur voor het voeden niet drinken, anders krijgt je baby ook alcohol binnen.
Medicijngebruik.
In de bijsluiter van medicijnen kun je lezen of het samen met alcohol gebruikt kan worden. Sommige medicijnen zullen door het gebruiken van alcohol minder goed werken of juist sterker werken.
Lichamelijke klachten als gevolg van langdurig alcoholgebruik.
Mensen die door langdurig alcoholgebruik al schade hebben opgelopen, bijvoorbeeld leverschade, kunnen de alcohol beter helemaal laten staan.
Jongeren.
Jongeren onder de 18 jaar kunnen slechter tegen alcohol en zouden dus minder moeten drinken. Voor jongeren geldt dat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien hebben jongeren die regelmatig drinken meer kans op alcoholverslaving op latere leeftijd.
Ouderen.
Ouderen kunnen slechter tegen alcohol door lichamelijke veroudering. Bovendien neemt het aantal valpartijen bij ouderen, die slecht te been zijn, bij alcoholgebruik vaak toe.
Niet teveel op één dag drinken. Als je veel alcohol in één keer drinkt is dit een stuk schadelijker dan wanneer je dat verspreid over de week drinkt. Door veel in een keer te drinken kan je bijvoorbeeld gastritis ( ontsteking van de maag) oplopen.
Voor iedereen geldt dat het goed is om één of twee keer per week geen alcohol te drinken en heb je een keer wel veel gedronken, geef je lichaam dan twee dagen rust om weer te herstellen.
Niet iedereen raakt verslaafd aan alcohol, er gaat sowieso een tijdje overheen. Je voelt het effect van de alcohol niet meer en om het zelfde prettige gevoel te ervaren moet je dus meer drinken. Je kunt lichamelijk en geestelijk afhankelijk worden van alcohol:
Lichamelijke afhankelijkheid alcohol.
Je lichaam went aan de alcohol en heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te geven. Als je minder drinkt of er mee stopt treden er ontwenningsverschijnselen op.
Geestelijke afhankelijkheid alcohol.
Je gaat steeds meer naar alcohol verlangen en zonder alcohol voel je je niet meer prettig.
Maak jouw eigen website met JouwWeb